ZVIJEZDE IS SEHARE NENA IVOŠEVIĆ: Ona nije marila za popularnost

I kako kaže njena pjesma “ostaće samo gorak osjećaj” na ovaj sadašnji trend jer uz njene suvremenske numere i danas slušaoci završavaju uz suzne oči

NAPOMENA / ISPRAVKA urednika sajta – Nena Ivošević je rođena 24. avgusta 1938. godine, a ne 1932. kako je navedeno u tekstu objavljenom na sajtu https://expresstabloid.ba/izdvojeno/319059/zvijezde-is-sehare-nena-ivosevic-ona-nije-marila-za-popularnost/ )

Nevenka Nena Ivošević je interpretatorka pop i šlagerske zabavne muzike. Studijske pjesme ovjekovječila je na nosačima zvuka, bilo da su u pitanju komponovane numere ili prepjevi. Sa svakim svojim snimkom ostavila je dubok trag na muzičkoj sceni. I danas njena nesvakidašnje sjetna i senzibilna boja glasa godi bukvalno svakom uhu. U njenim pjesmama se naprosto uživa od ljepote, topline i zdušnosti koje je unijela u svaku pjesmu. Tako ih je učinila vječnim. Ona je rijedak primjer pjevačice koja nije marila za popularnost. Ali, da bude upamćena to je postigla. Većinu pjesama pisala je sama, komponovala, sama prepjevavala. Do bola je doticala najtananije osjećaje slušateljstva.

Nagrade za interpretaciju

Nevenka Nena Ivošević rođena je 1938. godine u Karlovcu, Sadašnjoj Hrvatskoj, a nekada Jugoslaviji. Mada je nosila sa sobom vrhunski talenat svoju medicinsku naobrazbu je željela usavršiti. U to doba pojavljivala se na brojnim festivalima, osvajala nagrade isključivo za interpretaciju što je i za očekivati s obzirom da je njen vokal jedinstven. Na “Variteu” se takmičila kao i svi pjevači te generacije i osvojila nagradu za interpretaciju. Nakon tog “Prvog aplauza” iz Zagreba odlazi u Beograd gdje je počeo i njen profesionalni vijek a što se tiče muzike snimala je singl ploče. Godine 1963. “Zapisano u vjetrovima”, godinu kasnije “Zaljubljena”, potom 1968. “To su bili dani”, 1972. Godine “Na dan mog vjenčanja”, potom “Piši mi”, pa singlice “Imam jednu želju”, “Oči crne, oči lažne” sa koje je istonaslovljena numera osvojila srca poklonika jer je istinska zabavna muzika. Kao i sve njene singlice, svaka je nudila četiri singla. “Stegni moju ruku jače”, “Vrijeme ljubavnih snova”, “Ples u kafani Korzo”, “Ova ružica mala”, “Ljubav je divna stvar”… i tako je nizala evergrine koji su štampali zagrebački Jugoton, Diskos iz Aranđelovca, Beograddisk i RTB.

Saradnički tim je bio impresioniran njenim tekstovima koji su zapravo bili vrhunska poezija koje bi Nena pakovala u adekvatnu kompoziciju, a aranžmane su obično raspisivali Nikica Kalođera, Zvonko Kerl ili Slobodan Marković. Nena je nerijetko snimala prepjeve poput “Nizamskog rastanka” koju je naslovila “On je sam”. Njena izvedba iznudila bi svaki put suzu, ne samo tekstom nego i glasom i emocijama koje je slala. Ona nije pjevala zbog popularnosti što je dokazala djelujući uvijek sa strane. No, njene pjesme počivaju u mnogim tinejdžerskim danima, dešavanjima u tom vremenu. One fine generacije koja je znala uživati u ljepoti, lijepo kazane riječi i kvalitetu. Zato nisu njene pjesme pale u zaborav sve do danas. Nena je voljela pjesmom podsjetiti i na dane revolucije Drugog svjetskog rata. Snimila je pjesmu “Komandant Sava”, “Konjuh planino” koje su se našle u istoimenim filmovima. Voljela je i narodnu izvornu pjesmu pa je tako uz pomoć Nikice Kalođere na svoj način donijela numeru “Još ne sviće rujna zora”.

Penzionerska dob

Nena je 2009. na CD-u koji je štampao PGP RTB objedinila pjesme pod nazivom “To ljubav zna”. Pored još tri albuma i brojnih singlica Nena se nikada od 1990. godine nije pojavila na sceni. Zanimala ju je isključivo njena porodica, dva sina i četiri unuka koji su već studenti. Posljednju ljubavnu pjesmu 2020. je ispjevala maestralno kao da ne gazi 82. penzionersku dob. I kako kaže njena pjesma “ostaće samo gorak osjećaj” na ovaj sadašnji trend jer uz njene suvremenske numere i danas slušaocu završavaju uz suzne oči. Ali, ona je ubjeđena i sada da će se  muzika “prosijati” jer vrijeme je najbolje sito koje izbaci savršen glas, ukus i talenat.

Društvene mreže

Nena Ivošević se u vrijeme raspada Jugoslavije se povukla. No, društvene mreže su nudile prostor svakome. Pa i onima zlonamjernim koji su pisanim izjavama na svojim profilima širili neistine o njoj. Ona samo kaže da je smrtno razočarana ljudima, a samo je radila svoj posao i penzionisana kao potpukovnik jer je radila na VMA i VMC u Beogradu.

Stare uspomene

“Posljednja ljubavna pjesma” kako je naslovljena numera koju je Nena snimila na vlastiti tekst i muziku a aranžman je raspisao Andrej Martinović. Ona kaže da je vrijeme korona pandemije 2020. i te dane i mjesece iskoristila na pravi način jer u osami su joj se vratile stare uspomene i nije mogla a da sve to ne stoči u novu pjesmu.

 Sjajni komentari

Nova, pomalo sumorna vremena, kaže Nena uljepšavaju joj i vraćaju osmijeh na lice sjajni komentari koji pristižu ispod njenih snimaka na sajtu. To je nešto što dolazi odmah iza momenata kada u krugu porodice i prijatelja zapjeva i vidi njihova ozarena i prezadovoljna lica jer ona i dalje ima savršen glas.

Piše: Jasna Durić

Preneto sa sajta: https://expresstabloid.ba/izdvojeno/319059/zvijezde-is-sehare-nena-ivosevic-ona-nije-marila-za-popularnost/

(Pogledano 441 puta, 1 puta pogledano danas)

Ostavite komentar ili poruku Neni

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.